Lovski krst – 6. del

Poročilo zdravniško – veterinarskega preglednika in konzilija o stanju lovskega kandidata za krščenca.

Rezultati preiskave in sposobnosti ali krščenec lahko prestane krst:

»Konzilij ugotavlja, da je sposoben za enkratni lovski krst, z ne prevelikimi napori. ugotavljamo, da blato in vodo slabo drži, mentalno zdravje pa je povsem ustrezno, saj je dovolj neuravnotežen, da je šel med LOVCE in zato lahko tudi odgovarja na najtežja lovska vprašanja.

Tudi zadnjica je dovolj oblazinjena, da prenese do sto udarcev, obremenitve s palico, dvignjeno do višine dveh metrov in vsakokrat spuščene na ritni mehanizem.«

ROKA LOVSKE PRAVIČNOSTI JE LAHKO TRDA:

Sodišče nadaljuje z delom in sporoči, da bodo sedaj na vrsti vprašanja lovcev, ki bodo vplivala na višino izrečene kazni, saj je ugotovljeno, da je torej lovec KRIV!

Sodišče in navzoči nato krščencu zastavljajo vprašanja. Tu ima zopet pomembno vlogo senat in njegov predsednik, ki uravnava kako dolgo bo trajalo izpraševanje. Tu je praksa različna. Največkrat mu vprašanje zastavljajo lovci, senat pa ugotavlja ali je pravilno odgovoril. Ob pravilnem odgovoru ga spraševalec s palico samo dotakne in je bil oproščen pravega udarca. Če ni odgovoril pravilno na zastavljeno vprašanje in tudi ne njegov zagovornik (za kar že poskrbi občinstvo in spraševalec) pa mu po odločbi sodišča spraševalec z udarcem prisodil »toplo« kazen po zadnjici. V nekaterih družinah imajo navado, da kazen določi senat (tri, pet vročih, dve mehki ipd.), ki mu jih prilepi rabelj, najpogosteje pa to »izrečejo« kar izpraševalci, ki nemalokrat tako izražajo osebni odnos do lovskega tovariša

Vprašanja so seveda (praviloma) taka, da imajo le-ta vedno po dva odgovora in kaj lovcu pomaga če zna vsa vprašanja na pamet. Takšna dvoumna vprašanja in še bolj izmikajoči odgovori so denimo:

Kdaj teče zajec v gozd in kdaj iz gozda? Pravi odgovor je, da do polovice v, nato iz gozda. Šaljivih vprašanj o zajcu je neverjetno veliko. Zakaj zajec bolj beži pred belim kot pred rjavim psom – ker misli, da ima bel pes slečen suknjič, da bo hitreje tekel. Kdo je vegetarijanec? Odgovor med zeleno bratovščino – slab lovec. Ali pa: Kdaj se mlade race naučijo plavati? Hja, takoj, ko pridejo v vodo!

Kovski krst (in zaključek)

Krst se opravi s krstno palico, ki jo pripravi njegov mentor. Palica, s katero jih je predhodno dobil po zadnji plati zaradi nepravilno odgovorjenih vprašanj in na katero se nato podpišejo vsi navzoči, družina pa mu izda šaljivo potrdilo, da je prestal lovski krst, lovcu ostane v spomin in običajno krasi njegov domači lovski prostor.

Predsednik sodišča po končanem zaslišanju – postavljanju vprašanj in izreku kazni – razsodi, da je krščenec dobil kar je iskal. Nato iz kozarca vina malce polije po glavi, krsti in mu izreče besede:

»Dragi tovariš lovec, lovsko upravičeni uplenitelj tega plena, na katerega pritiskaš svoje srce v znak spoštovanja in ljubezni do divjadi. Krstim te z vinom, in s palico iz gozda, ki je lovčev raj; v imenu boginje Diane in lovskega patrona Hubertusa za lovsko čast in poštenje ter v imenu zelene bratovščine za puške pravično nošenje in za lovske druščine složno življenje.«

Ob vsakem geslu prisednik kandidata rahlo udari po zadnji plati.

Krščenec poljubi plen in vstane, se rokuje s starešino, ki še razglasi, da je postal polnovredni tovariš zelene bratovščine, ter ga opomni, da naj nikoli ne zataji lovske časti in na lovu nikoli lovske pravičnosti. Udarci so opomin, da je za greh tudi kazen. Nato primeta z levico vsak svoj kozarec vina in izpijeta do dna.

Ni obvezno, vendar pogosto določi senat še stransko kazen, lahko bi uporabili izraz »družbeno koristno delo«. To je lahko že isti dan plačilo zadnjega pogona ali pa mu naloži to »družbeno koristno delo« za prihodnje lovsko druženje. Kakšen kanister vina in pečenega odojka.

Avtor besedila in ilustracije: Brane Praznik

 

 

Dodaj odgovor