Alpski kozorog

Avtor: Janez L

Alpski kozorog

Ta močna, tršata žival je resnično pravi kralj gora (berg konig), kot mu pravijo avstrijci. Impozantno kraljuje vršacem, višje kot gams. Patetično opazovanje izginjanja kralja vršacev je sramota in zločin brez primere…samo skromno mnenje avtorja je to in opravičila za te besede, ne bo!Kraljestvo: Animalia
Deblo: Chordata
Razered: Mammalia
Red: Artiodactyla
Družina: Bovidae
Rod: Capra
Vrsta: C. ibexTa močna, tršata žival je resnično pravi kralj gora (berg konig), kot mu pravijo avstrijci. Impozantno kraljuje vršacem, višje kot gams. Poleti je njegova dlaka rdečkasto siva , pozimi pa rumenkasto siva. Oba spola imata rogove, vendar so pri kozlu veliko daljši in močnejši, njihova prednja površina pa je zelo grbava. Odrasel alpski kozorog samec tehta do 90 kilogramov, samica je dosti lažja.

Kozorogi živijo v tropih, le stari samci so samotarji, ki se tropom pridružijo le v času parjenja. Podnevi počivajo, zjutraj in zvečer pa gredo na pašo. Živi v najbolj nedostopnih predeli in se giblje prav z neverjetno lahkota, kakor da bi hodil po ravnem. Z mesta lahko skoči 2 m visoko, z zaletom pa do 4 m. Parjenje kozorogov poteka pozimi, od konca decembra do januarja. Brejost traja od 20- 22 tednov. Koza skoti 1-2, včasih celo 3 kozliče. Živi do 17 let. Naravnih sovražnikov pri nas skorajda nima.


Kozorogov živi na odprtem skalnatem terenu nad gozdno mejo. Živijo višje kot gamsi. Pozimi se lahko zaradi pomanjkanja hrane spusti tudi do
gozdov, ni pa to vedno. V Sloveniji je prve kozoroge naselil baron Julij Born v letih 1890-1896. Za svoje posestvo v Jelendolu nad Tržičem je pri neki firmi v Lausanni nabavil 20 kozorogov. Drugič so kozoroge naselili leta 1953 v Kamniški Bistrici, kjer so izspustili 3 živali. K temu tropiču, so v letih 1961 in 1965 doselili še po 4 kozoroge. V Julicih je bil kozorog prvič naseljeni leta 1965 in to v dolini Zadnjice. Med leti 1965-1975 je bilo v Julicih izpuščenih še 54 živali. Leta 1975 jih je naselila tudi lovska družina Bovec.


Čeravno kozorog ni naša avtohtona vrsta je mačehovski odnos do njega v našem parku nedopusten. Patetično opazovanje izginjanja kralja vršacev je sramota in zločin brez primere…samo skromno mnenje avtorja je to in opravičila za te besede, ne bo!

Dodaj odgovor