Lovci pozimi

Avtor: Janez L

Lovci pozimi

Že na pomlad, ko zabrstijo prva grmovja lovci pripravimo vejnike. Solnic se po zimi naj ne bi zalagalo, razen v bližini cest. To pa zato, da divjad ne hodi lizati soli na cestišče kjer lahko pride do nesreče pri naletu vozil.

Že na pomlad, ko zabrstijo prva grmovja Lovci pripravimo vejnike. Kaj je to vejnik? Vejnik so na koščke narezane tanjše veje grmovnih vrst z zelenimi poganjki mladega listja in posušene v senci, da ohranijo čim več potrebnih hranilnih snovi. Vejnike zmešamo med seno in so kot posladek pri enolični zimski prehrani rastlinojede divjadi.

Krmišča so že založena s senom in tudi kope so že od poletja pripravljene, da pomagajo divjadi prebiti zimo. Kjer je krmljenje dovoljeno je najpomembneje, da je to redno in z vsemi vrstami hrane. Od sočne, močne pa do voluminozne. Sočna hrana je takšna iz katere živali črpajo vodo, močna je tista, ki jim daje energijo, voluminozna pa tista, ki jim zagotavlja sitost. Sočna je recimo repa, pesa, jabolka; močna koruza, kostanj, želod; voluminozna pa je seno in otava, seveda zmešana s slastnimi vejniki.

V zimskih mesecih je najpomembneje, da se divjad čim manj vznemirja, da po nepotrebnem ne troši energije. Lahko bi zapisal, da je pomembneje mir v Naravi, kot pa zimsko krmljene samo. Zatorej je to čas, ko se javnost osvešča in opozarja, kako naj se obnašajo v naravnem okolju, da je čim manj moteče za divje živali.

Solnic se po zimi naj ne bi zalagalo, razen v bližini cest, da divjad ne hodi lizati soli na cestišče kjer lahko pride do nesreče pri naletu vozil.

Zima in s tem posledično novo leto je tudi čas, ko lovci pregledamo postorjeno v minulem letu, realizacijo opravljenih planiranih del v loviščh, opravi pa se tudi kategorizacija letnega odvzema divjadi in seveda, zada se nove načrte in cilje za prihajajoče leto.

Še enkrat bi za konec apeliral na vse bralce, da je pozimi najvažneje, da se živali ne vznemirja, da se ob sprehodih držimo uhojenih poti, kjer so se živali s časom navadile prisotnosti človeka in jih le ta ne vznemirja več.

Dodaj odgovor