Muflon

Avtor: Janez L
Muflon:
Muflon je edina evropska divja ovca in edina gozdna divja ovca na svetu. Prvi mufloni pri nas, so bili naseljeni leta 1953 v dolini Kokre. Mufloni živijo v tropih ovc, jagnjet in eno letnih ovnov ter ovc. Pogled na odraslega ovna v zimski dlaki je fascinanten in pusti globok vtis, vtis v knjigi spominov.

 

MUFLON
KRALJESTVO: ŽIVALI (Animalia)
DEBLO: STRUNARJI ( Chordata)
RAZRED: sesalci ( Mammalia)
RED: sodoprsti kopitarji ( Artiodactyla)
DRUŽINA: votlorogi ( Bovidae)
PODDRUŽINA koze ( Caprinae)
ROD: ovce ( Ovis)
VRSTA: O. musimon

 


Muflon je edina evropska divja ovca in edina gozdna divja ovca na svetu. Njegova prvotna domovina sta otoka Korzika in Sardinija od koder je bil naseljen širom po Evropi. Prvi mufloni so se na Evropski celini pojavili leta 1732, ko jih je Evgen Savojski naselil v svoj »zverinjak« Belvedere pri Dunaju v Avstriji.
Prvi mufloni pri nas, so bili naseljeni leta 1953 v dolini Kokre, v takratnem gojitvenem lovišču Karavanke, sedaj Lovišču posebnega namena (LPN) Kozorog Kamnik. Po več kot pol stoletja je tretirati muflona kot drugo razredno divjad nepošteno, nepošteno do njega, narave in lovstva. Kljub temu, da ni naša avtohtona divjad ni on nič kriv, da so ga naši dedje naselili in si je v tem času, po mojem mnenju, zagotovil domovinsko pravico.


M
uflon oven je težak do 45 kilogramov, ovca do 30 kilogramov. Doseže starost od 15 do 20 let. Barvni odtenki so od rjave do črne, s sedlom ali brez, z grivo ali brez. Sedlo je bela lisa na obeh straneh telesa, na trebuhu, značilna za samce. Griva je daljša dlaka pod vratom še bolj izrazita v zimskem času, je tudi značilnost samcev. Muflonje roglje imenujemo polži. Samicam redko kdaj zrastejo roglji, ki so praviloma kratki, dolgi le do 20 centimetrov.
Oven spolno dozori v drugem letu, aktivno se parjenja udeleži šele v tretjem letu. Ovca je spolno zrela tudi v drugem letu, s tem, da se že aktivno udeleži parjenja. Času muflonjega parjenja pravimo mrkljanje. Ovca povrže marca ali aprila praviloma eno jagnje. Že 10 – 15 minut po porodu se jagnje postavlja na noge, uro ali dve zatem že sledi materi. Sesa približno pet mesecev in je sprva močno navezano na mater po 10 mesecih je, zanimivo, že čisto samostojno. Odtlej ostaja pri njem samo še čredni nagon navezanost na trop. Muflon se lahko pari z domačo ovco in obratno, križanci so plodni.

M
ufloni živijo v tropih ovc, jagnjet in eno letnih ovnov ter ovc. Odrasli ovni so samotarji ali združeni v manjše moške trope. Tropom ovc se pridružijo le v času parjenja.
Poleti se mufloni zadržujejo na senčnih predelih, pozimi na sončnih kjer najprej skopni sneg. Življensko območje muflonjega tropa je relativno majhno, saj obsega le okoli 1100 hektarjev.
Kaj naj zapišem za konec. Pogled na odraslega ovna v zimski dlaki je fascinanten in pusti globok vtis, vtis v knjigi spominov.

Dodaj odgovor