Pokos srninih mladičev

Avtor: Janez L
Naslov: Pokos srninih mladičev

Od sredine maja in v začetu junija je čas ko srne polegajo mladiče. Tiste, ki si niso izborile mesta v gozdu ali gozdnem robu poležejo na travnikih. Ravno ta čas tudi kmetje začnejo kositi

seno. Marsikak mladič žalostno konča pod hrumečim strojem – kosilnico. Po navadi kmet tudi ne opazi, da je mladiča pokosil in je večina primerov neevidentiranih. To pomeni, da ti mladiči ne gredo v letni lovsko upravljalski načrt odvzema srnjadi.
Kaj je moč storiti za preprečevanje pokosa.

Najboljša rešitev je bolj zgodnja ali malo poznejša košnja. To pomeni takrat, ko še ni mladičev ali ko so že večji in sledijo materi.
Ko mladiči že sledijo materi je pomenbna smer košnje. Večina kosi od zunanjega dela travnika v notranjost. V travi ležeče živali vedno bežijo v še nepokošeno travo. Na koncu ostanejo ujete v majhni nepokošeni zaplati sredi velikega pokošenega travnika. Ker jim nagon veleva naj ne bežijo po pokošenem travniku, na koncu končajo pod kosilnico. Pravilno bi bilo od kositi iz notranjosti proti robu, da se bi živali lahko umaknile v varno zavetje gozda..
Rešitev bi bila tudi, da se travnik pred košnjo pregleda z lovskimi psi na povodcu. Le ti pred košnjo splašijo živali, da se umaknejo s površine, ki se bo kosila.
Rešitev so tudi toplotni senzorji, ki se jih pritrdi na kosilnico. Takoj ko toplotni senzor zazna toploto živega bitja v travi odda signal koscu, da ta lahko pravočasno zaustavi kosilnico.
Marsikaj se, da narediti samo če je volja in dialog. Dialog med lastniki in lovci. Najbrž ni nobenemu v interes, da se pokosi takšno število mladičev. Ali pač?

Dodaj odgovor