Raca mlakarica

Zapisal:Lojzi Avsenik
Raca Mlakarica (Anas platyrhynchos)
Raca mlakarica je naša najbolj razširjena vrsta race. Raco mlakarico je najlepše opazovati v času gnezdenja, saj je zelo zanimivo, ko si s samcem ogledujeta trstičje kamor bosta kasneje spletla gnezdo.

Raca mlakarica je naša najbolj razširjena vrsta race. Najdemo jo tako na stoječih vodah, kakor rekah. Rada ima plitve vode z vodnim rastlinjem. Samec in samica sta različno obarvana. Med tem ko se samec bohoti z modro, sivo, zeleno, rjavo, belo barvo in krivci na koncu repa je samica pretežno grahaste barve. Izjema so le krila kjer ima beli in modro črto.
Race in racmani se v pare združijo v februarju in skupaj poiščeta primerno gnezdišče, ki je ponavadi na obrežju rek, skrito med trstičjem ali drugim obvodnim rastlinjem. Gnezdo je od vode lahko oddaljeno tudi po več metrov. Ko starša najdeta primerno gnezdišče naredita gnezdo, ki je na tleh zgrajeno iz rastlinja in dobro skrito pred plenilci.Samica znese aprila ali maja (odvisno od zime), od 7 do 12 svetlih jajc. Valjenje traja od 22 do 29 dni, vali pa le samica. Ko se račke izvalijo in posušijo jih starša kmalu pospremita do vode, kjer jim pokažeta hrano. Mladiči so v tem času zelo na udaru pred velikimi vodnimi ribami in zvermi, zato jih veliko v tem času pomre. Mladiči poletijo po 7- 8 tednih.Raca mlakarica ima običajno en zarod na leto, razen če ji prvi zarod propade, nato samica zvali nova jajca.
Življenjski prostor race mlakarice, so reke, mrtvi rokavi rek, bajerji, jezera in obronki gozdov. Prehranjuje se z vodnim rastlinjem in plodovi dreves, nič nenavadnega ni če bomo v jesenskem času race videli pod hrasti ali pa njivi kjer je bila posejana koruza.Race pa najbolj številčno lahko opazujemo v jesenskem času ko se združijo v velike kolonije in se zbirajo na ne zaledenelih površinah jezer. Racmana tu zlahka ločimo od drugih vrst rac, z raco pa imamo več problemov saj ji je kar nekaj drugih rac podobnih.
Mlakarica ima v naravi kar nekaj sovražnikov kot so lisica, kuna, kragulj in roparske ribe. Poleg vsega tega ima zaradi čiščenj bregov potokov in rek vse manj prostora za gnezdenje, večkrat pa se zgodi, da ji narasle reke odnesejo zarod.
Raco mlakarico je najlepše opazovati v času gnezdenja, saj je zelo zanimivo, ko si s samcem ogledujeta trstičje kamor bosta kasneje spletla gnezdo.

Dodaj odgovor