Sraka

Zapisal:Lojzi Avsenik
Sraka Pica pica (L)
Od vseh ptic pevk ima sraka prav poseben status. Naravni sovražniki srake so kragulj in sokol selec, v gnezdo pa rada pogleda tudi kuna.

Kraljestvo: Animalia
Deblo: Chordata
Razered: Aves
Red: Passeriformes
Družina: Corvidae
Rod: Pica
Vrsta: P. pica

Od vseh ptic pevk ima sraka prav poseben status. Velikokrat slišimo »krade kot sraka« in podobne rime. Od kot prav zaprav izvirajo ti izrazi ali je v njih kaj resnice mi ni čisto jasno, od kar spremljam gnezdenje srak v gnezdih nikoli nisem našel predmetov, našel pa sem predvsem svetleče trakove. Lahko bi rekel, da sta si sraka in vrana v nekih segmentih podobni pa vendar različni. Rep je približno tako dolg kot telo, prevladujejo pa črna in bela barva, vsaj tako izgleda od daleč. Če pa pogledamo črnino po bliže, pa vidimo, da je sraka temna z modrim in zelenim kovinskim sijajem. Samec in samica sta enako obarvana. Noge so črne prav, tako je črn kljun, ki je močnejši, oči pa so rjave. Oglaša se »šak-šak«.

Sraka živi na poljih, travnikih, ob gozdu, sadovnjakih, gozdičkih, naseljih in mestih. Prav zanimivo jo je opazovati, kako po tleh poskakuje. Hrani se z različnimi žuželkami in drugimi manjšimi živalmi, izropa ptičje gnezdo. Tekne ji tudi mrhovina, različni odpadki gospodinstev in na cestah povožene živali.

Za gnezdo bi lahko rekel, da je zelo delavna in da ljubi višino. Gnezdo je namreč ponavadi visoko v krošnji dreves ali grmov. Narejeno je iz vej, blata in trave, pokrito s »streho« predvsem z namenom, da roparice ne vidijo v gnezdo. Gnezdo je izredno močno spleteno v krošnjo, tako, da se obdrži po več let. Samica znese konec marca do sredine junija 3- 10 sivo zelenkastih jajc, z gostimi temnejšimi pikami. Samica vali dobre 3 tedne. Samica prične z valjenjem že pri prvem ali drugem jajcu, mladiči pa se ne izvalijo na enkrat, prav zaradi tega. Gnezdo mladiči zapustijo po dobrih 3. tednih in s starši ostanejo še kar nekaj časa. Sraka ima en zarod na leto.
Naravni sovražniki srake so kragulj in sokol selec, v gnezdo pa rada pogleda tudi kuna.

Populacija srake je nekoliko manjša od vran, v zadnjem času pa je vse manj travnih grmišč, kjer si spleta gnezda, zato, se vedno boj pomika proti mestom in naseljem.

Dodaj odgovor