Odgovor na pripombe AAG na »osnutku odloka o odstrelu rjavega medveda in volka«.

Mogoče pa je res potrebno ustaviti oziroma prepovedati vsakršen odstrel medveda in volka za obdobje treh do štirih let. Vključno s tem pa tudi z zakonom prepovedati interventne odstrele tako interventnim skupinam kot lovcem, policiji in vojski. Ne glede na posledice in ne glede na prostore kjer se bodo zveri pojavile in ne glede na morebitna ogrožena življenja ljudi še posebej otrok, ki na podeželju čakajo na šolski avtobus ponoči brez spremstva, saj so starši v službah, da lahko preživijo in plačajo »brezplačno« šolanje otrok.

Kot nujno pa je z zakonom potrebno zagotoviti plačilo vseh in vsakršnih škodnih primerov, ki jih posredno ali neposredno povzročijo velike zveri predlagatelju vsakršne pobude o prepovedi odstrela velikih zveri (v tem primeru AAG: Odloka o odstrelu rjavega medveda in volka z dnem 7. 12. 2016) za čas, ko zaradi pritožbe ni odstrela.

Najverjetneje bi v tem primeru umaknili vse svoje zahteve. Raziskovalcem Biotehniške fakultete, ki pa javnosti predstavijo predvsem javnosti všečna dognanja in zamolčijo velik del realnega stanja pa nemudoma omejiti sredstva(na realno vrednost opravljenega dela) raziskav. Katere izkoriščajo za enormno visoke honorarje(profesionalni lovski čuvaj, ki skrbi za vso divjad vključno z zvermi dobi do desetkrat manjši honorar) in za reči kot so: nadstandardno opremljena terenska vozila, ki jih ne potrebujejo za nič drugega kot za kasnejši(ko se amortizirajo po 2-3 letih) osebni odkup po simbolični ceni. Če se ne motimo, so dobili za raziskavo projekt Slo-Wolf cca. 4 milijone evrov in približno toliko za vsak projekt, ki jih seveda nizajo že zelo dolgo enega za drugim. Naslednji v pripravi je seveda projekt v vezi z šakalom, ki ga še vedno ščitijo in ga bodo prikazali kot, da je na robu preživetja. Čeprav je invazivna vrsta in v enormnem porastu. Izrinil bo lisico, verjetno pa tudi pojedel vso malo divjad, mladiče srnjadi kakor tudi odrasle živali.

Če bi honorarje raziskovalcev in sredstva, ki jih porabijo za svoje »strokovno« delo uporabili kot predlaga skupina AAG(več denarja za zaščito) izključno za zaščito drobnice pred vplivom velikih zveri, bi bilo stanje verjetno mnogo bližje željam članov društva AAG. Strokovno delo z divjadjo in velikimi zvermi pa prepuščeno izključno lovcem in gozdarjem kot edinim, ki resnično obvladujejo znanja o divjih živalih in njihovem habitatu.

Zavod za informacijske podlage v lovstvu – Forum Lov
Miha Skerl

Dodaj odgovor