STRUPENA / ŠKODLJIVA HRANA ZA PSE

STRUPENA / ŠKODLJIVA HRANA ZA PSE

ALKOHOL

Alkohol tako kot človeku škoduje tudi psu in ima popolnoma enak učinek na jetra ter možgane. Za povzročitev škode pa je potrebna precej manjša količina zaužitega alkohola. Povzroča slabost, drisko, okvaro centralnega živčnega sistema, težave s koordinacijo, težko dihanje, komo in celo smrt. Manjši kot je pes, večji je učinek.

AVOKADO

Avokado vsebuje snov persin, ki je neškodljiva za ljudi, je pa zelo strupena za pse. Že zelo majhna količina lahko izzove slabost ali drisko. Persin je v avokadovih listih, semenih, steblu in tudi v sadežih.

ČEBULA

Čebula v vseh oblikah – v prahu, surova, kuhana ali posušena, lahko uniči rdeče krvne celice psa, kar povzroči anemijo. To se lahko zgodi tudi pri hrani, ki vsebuje le čebulo v prahu. Običajno je sicer majhna merica neškodljiva. Vendar, če bi pes naenkrat pojedel velike količine čebule v kakršnikoli obliki ali pa bi jo jedel redno v majhnih količinah, bi se lahko tudi zastrupil. Simptomi takšne zastrupitve so bruhanje, driska, pospešen srčni utrip in hitro dihanje, pojavijo pa se lahko tudi šele nekaj dni po zaužitju čebule.

KAVA, ČAJ in vse, kar vsebuje kofein

Kofein v dovolj velikih količinah je lahko za psa smrten, za takšno zastrupitev oziroma predoziranje pa ne poznamo nobenega protistrupa. Simptomi zastrupitve s kofeinom so nemirnost, pospešeno dihanje, razbijanje srca, mišični tremor, krči in krvavitve. Poleg kave (pozorni moramo biti tudi na kavna zrna!) in čaja se kofein lahko nahaja v kakavu, čokoladi, kokakoli in v vseh energijskih pijačah. Dovolj ga je tudi v zdravilih za prehlad in v protibolečinskih sredstvih.

ČOKOLADA

Strupena snov v čokoladi je teobromin. Vsebujejo ga vse vrste čokolade, tudi bela. Najbolj nevarna pa je temna čokolada in nesladkana čokolada za peko. Uživanje čokolade lahko takoj povzroči bruhanje, drisko ali neznosno žejo. V večjih količinah je čokolada vzrok za nenormalen ritem srca, tresenje, napade in celo smrt.

GROZDJE in ROZINE

Grozdje in rozine se morda res zdijo primeren priboljšek za psa, vendar to res ni dobra ideja. Ni povsem jasno zakaj, vendar lahko grozdje ali rozine povzročijo odpoved ledvic pri psih. In že zaradi nekaj grozdov ali rozin lahko naš kosmatinec zboli. Ponavljajoče se bruhanje in hiperaktivnost sta zgodnja znaka, v roku enega dne pa bo pes na videz otrpel in potrt. Najbolje je, da grozdja ne uporabljate več za okras na mizi ali pultu in ga skupaj z rozinami spravite na zelo varno mesto.

MLEKO in mlečni izdelki

Mleko in mlečni izdelki, na primer sladoled lahko povzročijo drisko ali druge prebavne težave pri psih. Res pa je, da prekršek z mlečnimi izdelki ni tako zelo usoden kot prekršek s kakšno drugo hrano.

MAKADAMIJSKI OREŠČKI

Psi ne smejo jesti teh oreščkov ali živil, ki jih vsebujejo, ker so zanje lahko usodni. Že zaradi približno šestih surovih ali praženih oreščkov makadamija lahko pes zboli. Simptomi zastrupitve so tresenje mišic, šibkost ali ohromelost zadnjega dela telesa, bruhanje, povišana telesna temperatura in hiter srčni utrip. Kombinacija čokolade in oreščkov pa lahko simptome še poslabša, povzroči odpoved ledvic in smrt.

Ostale vrste oreščkov so psom nevarne samo v velikih količinah, sicer pa so dobrodošlo dopolnilo v njihovi prehrani.

PECILNI PRAŠEK

Če pes poje preveč izdelkov, ki vsebujejo pecilni prašek, to lahko pripelje do neravnovesja elektrolitov, odpovedovanje srca ali mišičnih krčev.

SLADKARIJE in ŽVEČILKE

Sladkarije, žvečilke, zobna pasta, peciva in nekatera dietna hrana so sladkani s ksilitolom. Ksilitol lahko povzroči povišanje insulina v telesu psa. Temu lahko sledi padec sladkorja v krvi in vodi k odpovedi jeter. Začetni simptomi so bruhanje, zaspanost in izguba koordinacije. Odpoved jeter lahko nastopi že v nekaj dneh.

SOL

Preveč soli lahko povzroči pretirano žejo in uriniranje ter vodi k zastrupitvi z natrijevimi ioni. Simptomi so bruhanje, driska, tresenje, povišana telesna temperatura in epileptični napadi.

SLADKE PIJAČE in HRANA

Preveč sladkorja ima iste posledice pri psih kot pri ljudeh. Debelost, težave z zobmi in celo sladkorno bolezen.

KAKI, BRESKVE, MARELICE, JABOLKA, ČEŠNJE in SLIVE

Problem pri teh sadežih so semena ali koščice. Semena kakija lahko povzročijo vnetje tankega črevesa pri psih. Semena lahko tudi ovirajo prebavo. Koščice breskev in sliv vsebujejo cianid, ki je strupen tako za pse kot za ljudi. Če pazljivo odstranimo koščice, je sadje dobrodošla popestritev prehrane za psa.

KVAŠENO TESTO

Testo za kruh mora narasti in prav to bi se s testom zgodilo tudi v želodcu psa, če bi ga pojedel. Ko testo nabrekne v notranjosti, lahko raztegne njegov želodec in mu tako povzroči hude bolečine.

GOBE

Vsebujejo lahko snovi, ki so za psa strupene. Nekatere gobe lahko povzročijo odpoved organov, druge celo smrt.

PIŠČANJČJE KOSTI

Piščančje kosti so krhke in se razdrobijo v majhne ostre delce, ko jih pes zgrize, kar lahko povzroči resne okvare prebavnega trakta, zadušitev ali celo smrt. Pazljivi moramo biti tudi pri izbiri drugih kosti. Kosti morajo biti dovolj kompaktne, da ne bi prišlo do zadušitve z majhnimi koščicami.
Najbolj se je potrebno izigibati termično obdelanim kostem, ki se lomijo drugače, kot surove.

ZDRAVILA

Zaužitje zdravil za ljudi je najpogostejši vzrok zastrupitve pri psih. Tako kot zdravil nikdar ne bi hranili na dosegu vaših otrok, jih tudi ne hranite tam, kjer jih lahko najde vaš pes. In nikoli niti ne pomislite, da bi psu pomagala tista tableta, ki jo vzamete vi, kadar se vas loti prehlad ali kaj drugega. Sestavine kot je na primer paracetamol nam zelo pogosto pomagajo v zdravilih za prehlad ali v protibolečinskih zdravilih, vendar so za psa lahko smrtonosne.

KORUZA

V majhnih količinah občasno ne bi smelo biti težav, večje količine pa niso priporočljive.

STROČNICE

niso primerna hrana za pse.

Nekaterih vrst hrane se je neupravičeno prijel sloves, da psom škodijo:

KROMPIR

Kuhan in nezačinjen je v resnici čisto primeren, ni pa dovolj hranljiv, da bi lahko pes jedel le krompir.

MLEKO in MLEČNI IZDELKI

Tako kot nekateri ljudje, tudi nekateri psi lahko razvijejo laktozno intoleranco. Zaradi teh posameznih primerov se je razširila zmota, da psi na splošno tega ne prenašajo. V resnici sta skuta in jogurt dobrodošel vir kalcija, zato velja poskusiti, če še niste, seveda najprej v majhni količini. Sir naj raje dobi le izjemoma.

OSTANKI NAŠEGA KOSILA

Ti res niso primerni, če jemo zelo začinjeno, zelo slano, zelo mastno hrano z veliko čebule, drugače pa ne bi smelo biti težav.

Upam, da napisano komu kaj pomaga.

Lep pozdrav Vsem!

Ana Petrovčič, avtorica članka

Dodaj odgovor