Lovski krst – 2. del

Priprave:

Prostor in čas za lovski krst določijo v družini soglasno s kandidatom za »polnopravnega« lovca. Polnopravnost kot lovska šega in običaj pa ne pomeni nič drugega, kot da mora lovec po krstu obvezno piti vino s kozarcem v levi roki. Če se po krstu zmoti v rabi roke, ga lahko doleti kazen. Zavoljo napačne rabe roke, denimo med lovskim ropotom ali med drugimi oblikami lovskega druženja, je v zgodovini lovstva stekel marsikateri liter vina po suhih lovskih grlih. »Kaznovanje« za rundo celotni druščini je najmanj kar ga lahko doleti…

Vsekakor je prav, da je dogodek – lovski krst – v naprej napovedan, recimo na kakšen praznik kot je Martinovo. Krst je tudi priložnost, da se dogodka udeležijo krščenčevi sorodniki in prijatelji ali enostavno – zainteresirana javnost. Zato je tem bolj pomembno, da je takšen krst pripravljen vzorno.

Pred pričetkom pogona na skupnih lovih je odgovorni v družini dolžan napovedati lovski krst člana zelene bratovščine s kakšnimi teatraličnimi besedami. Recimo: »ker imamo med nami člana – zelenca, ki že dve leti zajema znanje lovca z veliko žlico in je uplenil prvo divjad, ga bomo danes po lovski šegi in našem običaju – krstili.«

Podrobnosti krsta so stvar vlog v predstavi – »v sodnem procesu«, predvsem pa so predmet lovske domiselnosti! Šaljiv je že začetek »procesa«, posebej obtožnica, ki jo je treba sestaviti tako, da poka po šivih zaradi napihnjenih domislic in dovtipov. Obramba krščenca pa naj ne bo pretirano resna ali – bog ne daj – celo prepirljiva, saj je navsezadnje že v naprej določen proces in tudi (ob)sodba.

Zdravstveno-veterinarsko-podkovski in ne vem kakšen še pregled kandidata, je duhovit vložek in namenjen smehu… Vprašanja kandidatu, ki določajo kazen, pa so praviloma vedno takšna, da bo krščenec v zadregi oziroma, da skoraj nikoli ne bo »zadel« pravega odgovora, zaradi česar ga lahko doleti kazen, pa naj obrača besede ali ne.

Se nadaljuje…

Avtor teksta in ilustracij: Brane Praznik

Dodaj odgovor